pátek 4. října 2019

Polské dobrodružství I...

... Gdaňsk

V půlce druhého zářijového týdne jsme se konečně dočkaly. Výlet, který jsme plánovaly od ledna, byl konečně na dosah. I přes menší komplikace s ubytováním - první pokus nevyšel, ale druhý už jo. I přes dobrodružný nákup jízdenek na vlak. Historicky první zahraniční výprava naší turistické party. Čekalo nás osm a půl hodiny ve vlaku ve čtvrtek tam a v neděli zpět, ale odměnou nám byla spousta krásných zážitků - gastronomických, kulturních, jazykových, nákupních, dopravních, větrných, ... Bohužel jsme ale zjistily, že za dva dny se Gdaňsk stihnout nedá, takže zase někdy příště - 
Do widzenia!

Jo, a, Jani, díky, žes to tak hezky vymyslela:)

Páteční den jsme věnovaly muzeím a jiným pamětihodnostem. Motaly jsme se převážně po centru města, odpoledne jsme si odběhly na jediný Gdaňský kopec - Góra Gradowa a navečer se vrátily opět do centra.

Ráno jsme si zakoupily v turistickém centru jednodenní turistickou kartu, na kterou jsme měly volný vstup do všech muzeí, která jsme chtěly navštívit. Karta stála 50 Zlotých, ale protože jsme jich kupovaly 5 naráz, byla pátá zdarma, takže nás každou nakonec karta stála 40 Zlotých.

Navštívily jsme tedy námořní muzeum, loď Soldek, středověký jeřáb na nábřeží Motlavy, starou radnici, kupecký dům, muzeum jantaru a věž Mariánského kostela. Ještě by nám časově vycházel Artušův dům a Hevelianum, ale měli zrovna nějakou kratší otevírací dobu, takže bohužel.

Zlatá brána - vstup do ulice Dluga

Zlatá brána v celé své kráse

Loď Soldek

Námořní muzeum



Vybavení potápěče - neuvěřitelné
 
Žuraw - jeřáb

Model jeřábu

Radniční věž

Fontána před Artušovým domem

Kupecký dům

Muzeum jantaru

Góra Gradowa

Gdaňsk z výšky

Na věži kostela

Pohled z věže Mariánského kostela

A ještě jeden pohled - těch 400 schodů stálo za to...

Žádné komentáře:

Okomentovat